duminică, 27 iunie 2010

Ghiveci cu carne de vitel

azi am facut supa de vitel si m-am gindit ca ar fi o idee buna sa schimb ziua de carbohidrati cu cea de proteine, ca sa pot bea supa, mai ales ca am cam neglijat-o de-a lungul dietei.
asa ca am improvizat ceva si a iesit o bunatate.

am facut un ghiveci din:

- doua cepe verzi mai mari
- 2 ardei galbeni, un ardei rosu, un ardei iute
- 2 morcovi noi
- 3 rosii
- vreo 3 inflorescente de conopida
- ulei de masline
- sare, nucsoara

am spalat legumele, am taiat ceapa si am pus-o la calit in 2 linguri de ulei de masline, apoi am adaugat in aceasta ordine: ardeii si morcovii taiati fisii, rosiile decojite si taiate in cubulete si conopida. am potrivit de gust, am pus nucsoara si le-am lasat sa se inabuse sub capac vreo 20 de minute.

am scos din supa o bucatica de carne inainte de a fi complet fiarta si am taiat-o in bucati mici. am pus jumatate din ghiveci intr-un vas de Jena, apoi carnea si cealalta jumatate peste ea. am bagat in cuptorul incalzit la 180 de grade si am mai lasat vreo 20-25 de minute, sa scada zeama si sa se imbibe carnea cu gustul legumelor.

nuscoara a facut minuni cu rosiile si carnea fiarta, de altfel destul de fada, s-a integrat perfect in sosul de legume sarat-acrisor-vag dulce si o idee de iute.


vineri, 25 iunie 2010

Pasta de avocado cu brinza

am folosit aceleasi ingrediente ca la guacamole, dar am adaugat si brinza.
asadar:

- un avocado
- o rosie
- un catel de usturoi
- o jumatate de ardei iute
- o cutie de 175 grame de brinza cottage de la Tnuva
- zeama de lamiie

am curatat avocado, l-am taiat in cubulete, l-am zdrobit cu furculita si l-am stropit cu zeama de lamiie. am decojit rosia si am taiat-o marunt. am zdrobit catelul de usturoi (daca trebuie sa iesi sau nu iti place gustul, nu pui), am tocat ardeiul si am amestecat toate astea bine cu mixerul.
am adaugat brinza si am mai mixat putin. am pus foarte putina sare, pentru ca are brinza.
am impartit in trei si doua treimi am mincat la prinz, pe piine prajita, cu ardei iute si cu masline.
restul, la cina, fara piine si cu o rosie.





miercuri, 23 iunie 2010

Prajitura cu fructe uscate

reteta e luata din carte si e absolut delicioasa. cum acolo apar doar sugestii, voi da cantitatile pe care le-am folosit eu, desi pot varia in functie de ceea ce avem si de ceea ce ne place.

eu am avut:
- 300 de grame de prune uscate, fara simburi
- 100 de grame de stafide
- 120 de grame de nuci
- 150 de grame de nuca de cocos

am spalat fructele uscate si le-am lasat peste noapte in apa. le-am scurs bine, le-am pus in blender si am amestecat pina a rezultat o pasta omogena. am adaugat nucile macinate, am framintat si apoi am pus nuca de cocos treptat, cit a vrut sa inghita aceasta pasta. restul de nuca de cocos l-am folosit ca sa tavalesc in ea bilutele formate.
au iesit multe, am pus intr-o cutie separat,la frigider, pentru zilele urmatoare la micul dejun sau chiar la viitoarea zi de vitamine.

nu-mi vine sa cred cit de gustoase sunt lucrurile naturale si simple.






Mamaliguta cu ciuperci

mai mult decit o reteta, e o idee pentru ziua de carbo. o tocanita simpla din citeva ciuperci si o mamaliguta la fel de simpla.
ideea e inspirata din carte, acolo se recomanda mamaliga cu ulei si boia (eventual si cu ceapa calita) intr-o parte si in alta parte, cous-cous cu ciuperci. eu am facut o combinatie din cele doua recomandari :)


am avut asa:

- vreo 6-7 champignoane mici, pitice
- o ceapa alba
- 3-4 catei de usturoi
- un ardei gras mic
- 120 de grame de faina de malai
- ulei de masline, sare, o lingurita mica de boia dulce, frunze de patrunjel

am spalat legumele, am curatat ceapa, ardeiul si ciupercile, le-am taiat marunt si le-am pus (in aceasta ordine) la calit in doua linguri de ulei de masline, am sarat si am pus boiaua. cind a scazut zeama am adaugat frunzele de patrunjel tocate marunt si am stins.

mamaliga am facut-o asa: in apa clocotita si sarata am pus faina de malai in ploaie si am lasat-o la foc mic vreo 25-30 de minute, amestecind din cind in cind cu telul, ca sa nu aiba cocoloase.

a iesit o portie foarte mare, in poza e mai putin de jumatate din ceea ce a rezultat si mi-a fost suficient pentru masa de prinz.


marți, 22 iunie 2010

Chiftelute din ciuperci, cartofi si dovlecel

ca de obicei cind e vorba de legume cantitatile si legumele pot varia. de data asta, am avut asa:

- 2 cartofi noi destul de mari
- 5 ciuperci
- 2 morcovi
- un dovlecel
- doua cepe, 4 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, boia, frunze de patrunjel
- 2-3 linguri de pesmet

am spalat legumele, am taiat ceapa si ciupercile foarte marunt, le-am pus la calit in uleiul de masline la interval de 5 minute si le-am lasat pe foc vreo 10 minute, pina cind a scazut complet zeama care s-a format.
am ras cartofii si dovlecelul pe razatoarea mare (de mere) iar morcovul pe cea mica (de lamiie). le-am sarat, am scurs bine zeama si le-am amestecat cu ceapa si ciupercile calite. am adaugat usturoiul tocat marunt, pesmetul si condimentele.
am format chiftelele si le-am dat putin prin pesmet, apoi le-am asezat intr-o tava unsa usor cu ulei de masline si tapetata cu hirtie de copt.
le-am lasat in cuptor la 180 de grade pina au prins o culoare frumoasa, rosiatica (vreo 40 de minute)





























le-am mincat cu salata de rosii si fara piine. nu numai pentru ca am pus pesmetul, ci si pentru ca sunt cu adevarat satioase.
au iesit minunate, poate chiar mai bune decit cele din carne prajite in ulei.

luni, 21 iunie 2010

Piept de pui cu legume la cuptor

este o varianta la puiul cu legume pe care l-am mai facut si despre care am scris, doar ca acum am folosit piept de pui, nu copanele si, din nou, am improvizat, folosind ce am avut prin casa si camara. a iesit la fel de gustos

am avut:

- 300 de grame de piept de pui dezosat si fara pielita
- 2 cepe verzi
- un unsturoi verde (o capatina)
- 3 ardei bulgaresti un pic iuti
- 3 rosii
- 2 linguri de ulei de masline
- oregano, sare, piper, boia dulce


am spalat legumele si le-am taiat fisiute subtiri, mai putin rosiile, pe care le-am decojit, le-am taiat cubulete, le-am amestecat cu sare, oregano si le-am lasat intr-o farfurie sa se patrunda aromele.
am pus ceapa si ardeiul intr-un vas pe care l-am uns cu uleiul de masline si l-am bagat la cuptor vreo 5 minute, apoi am adaugat rosiile si l-am mai lasat vreo 10 minute in cuptor. la sfirsit am asezat peste patul de legume usturoiul si bucatile de pui (condimentate cu sare si boia) si am mai lasat la cuptor vreo 20 de minute.







vineri, 18 iunie 2010

Arpacas cu ciuperci

pentru aceasta reteta am folosit:

- 2 cepe verzi, micute
- un usturoi verde
- 4 champignoane
- 2 ardei iuti
- o jumatate de ardei gras rosu
- frunze de patrunjel verde
- 200 de grame de arpacas
- 2 linguri de ulei de masline
- un cub de supa knorr concentrat de legume
- sare



























































am spalat legumele, le-am curatat si le-am taiat rondele (ceapa, usturoiul), fisii (ardeii), felii (ciupercile)
am pus 300 ml de apa sa fiarba cu cubul knorr pentru supa. am spalat arpacasul si l-am lasat in apa rece pina m-am ocupat de legume.


am pus la calit in ulei ceapa, usturoiul si ardeii.
dupa vreo 5 minute am adaugat ciupercile si le-am mai lasat pe foc vreo 10 minute.
le-am mutat intr-un vas pentru cuptor (incalzit le 165 de grade), am adaugat peste legume arpacasul bine scurs de apa, frunzele de patrunjel maruntite si supa, am condimentat, am avut grija sa fie totul bine amestecat, am acoperit vasul cu capacul sau si l-am dat la cuptor, unde l-am lasat cam o ora.


e gata cind scade toata supa si bobul de arpacas se desface.
inainte de a stinge cuptorul trebuie verificat arpacasul daca e fiert. daca nu, mai adaugam supa (sau apa, in cazul ca nu mai avem supa) si mai lasam in cuptorul cald cam 10 minute.


eu n-am avut de data aceasta supa de carne, dar daca aveam, nu faceam supa falsa. e mai gustos cu supa de casa, dar si asa a fost foarte bun.

a iesit multa mincare, pe care am impartit-o in doua, jumatate am pus la congelator pentru o alta zi.
am servit-o cu salata verde, dar nu mi-a trebuit piine, mi s-a parut foarte satioasa.
cred ca mincarea aceasta merge foarte bine si la prinzul din ziua de carbohidrati.